HISTÒRIA
L’esplai “L’Espurna de Gràcia” neix arrel de l’escissió de l’esplai Pompeia amb la comunitat cristiana franciscana de “Pompeia grups”. L’esplai Pompeia va néixer l’any 1970 dins el sí d’aquesta comunitat. La relació amb la comunitat va ser difícil en els últims anys per la diferència d’edats entre monitors i frares, la concepció de la vida i de la manera d’ensenyar els valors educatius als nostres infants. Fa 20 anys es va produir la primera escissió de l’esplai Pompeia, i va néixer l’esplai Pòrtics que es va unir amb l’esplai Matinada al cap de poc. La darrera escissió amb Pompeia va ser l’any 2012, quan tot l’equip de monitors recolzat per pares, mares i infants van prendre la decisió d’abandonar Pompeia-grups i construir un nou esplai, donant resposta a les necessitats educatives de forma lliure cap als nostres infants.
L’esplai “L’Espurna de Gràcia” es caracteritza per un equip de monitores que funciona de manera assembleària; per tenir un paper actiu de les famílies en tots els actes i esdeveniments de l’esplai; per realitzar tot un seguit d’activitats integrades dins el conjunt del barri de Gràcia i per creure en el desenvolupament integral de l’infant a partir de la relació i el vincle afectiu amb els iguals, les monitores i les famílies.
Pensem que els infants han de tenir una visió crítica de la societat, que des del nostre punt de vista és multicultural i està en constant canvi. Això fa que la nostra visió s’hagi d’anar modificant dia a dia; per tant entenem que nosaltres i l’educació en el lleure hem d’evolucionar amb ella, per tal d’entendre la societat en la seva globalitat. Per fer partícips als infants d’aquesta globalitat, pensem que cal treballar diversos aspectes com ara el paper que juga la cultura dins la societat; la importància de laconsciència mediambiental, ja que nosaltres apostem per un model sostenible i respectuós amb el medi ambient,i les relacions socials lliures i sense prejudicis.
A diferència d’altres centres, les nostres excursions i campaments es caracteritzen per ser conjunts, és a dir, que marxem tots els grups de l’esplai al mateix indret (exceptuant Setmana Santa), potenciant així la convivència entre les diferents edats, sistema en el qual hi creiem fermament. Com a centre ens basem en el calendari de festes de la cultura catalana, tot potenciant les festes populars i fent partícips als nostres infants d’aquestes.
Per acabar, cal esmentar que, al no ser un esplai gran, les nostres activitats, manera de fer i el nostre dia a dia es caracteritzen per un tracte proper i un ambient familiar que es veu reflectit en la integració i el creixement de tot el col·lectiu de l’esplai (monitores, famílies i infants).